Energia solară termică nu transformă energia solară în energie electrică, așa cum fac sistemele fotovoltaice, ci mai degrabă în căldură care poate fi folosită pentru a produce apă caldă menajeră și pentru a susține sistemul de încălzire.
Pe acoperiș sunt instalate șiruri de tuburi colectoare solare umplute cu un fluid de colectare solară, care este în principal un amestec de apă și propilenglicol. Dimensiunea suprafeței depinde, printre altele, de numărul de persoane care locuiesc în gospodărie. Fluidul solar absoarbe energia solară până când se încălzește suficient și o transferă, prin intermediul unui schimbător de căldură, într-un rezervor tampon din cadrul sistemului solar termic. Apoi, fluidul solar se răcește, este pompat înapoi în colectoarele solare și completează ciclul.
Acumulatorul solar din cadrul sistemului solar termic poate furniza căldură casei chiar și atunci când soarele nu strălucește. Cu toate acestea, în timpul iernii nu există suficientă energie solară disponibilă, astfel încât energia termică solară este de obicei utilizată pentru a completa alte sisteme de încălzire a apei și a sistemelor de încălzire sau în proprietăți utilizate în mod sezonier. Energia termică solară în casă este subvenționată cu generozitate de către guvern (nu se aplică în cazul caselor de vacanță etc.).